Radiátor és padlófűtés együttes használata

Új épületnél vagy fűtéskorszerűsítésnél egyaránt meggondolandó, hogy a radiátoros fűtést érdemes-e kiegészíteni padlófűtéssel és ha igen, milyen helyiségekben. Új építésű ingatlanoknál sokkal könnyebben megvalósítható padlófűtés beépítése, felújításnál azonban a meglévő padlószintek miatt általában csak a fürdőszobát, konyhát, esetleg előszobát látjuk el padlóba tekert csövekkel.

A padlófűtés nyilvánvaló előnyei mellett (például a meleg padlóról a víz könnyedén felszárad a fürdőszobában, vagy a sáros cipőnyomok felmosással való eltüntetése hamar megszárad az előszobában) van fűtéstechnikai előnye is. A padlófűtés nagy felületen, alacsonyabb hőmérsékletű vízzel működik, mint a radiátorok, ezért a korszerű kondenzációs kazánok számára gazdaságosabb az üzemeltetése.

Ezért új építésű ingatlannál célszerű a padlófűtés és a radiátoros fűtés kombinálása. A nappaliban, előszobában, fürdőszobában és a konyhában célszerű padlófűtést kiépíteni, pár radiátorral kiegészítve, fürdőszobák esetén a padlófűtést törölközőszárító radiátorral közösen. A padlófűtés és a radiátoros fűtés egyidejű alkalmazása megfelelő vezérlés mellett rendkívül takarékos, és a változó hőmérsékleti viszonyokra rugalmasan és gyorsan reagáló rendszert eredményez.

A legáltalánosabb tévhit a padlófűtésekkel kapcsoltban a „porlebegetetés” melynek alapját a 90-es évek végéig alkalmazott hőszigetelés nélküli épületek padlófűtése alakított ki. Egészségügyi intézményekben ezen okokból felületfűtéseket (padló-, fal- és mennyezetfűtés) használnak, hogy steril, pormentes körülményeket biztosítsanak. A mai építések és a hőszigeteléssel egybekötött felújítások javítottak az épületek energiaigényén így napjainkban kizárólag alacsony hőmérsékletű padlófűtések kerülnek kivitelezésre. Tekintve, hogy a padló és a mennyezet hőmérséklete kis differenciát mutat így minimális a légmozgás a helyiségekben a por nem emelkedik fel. Ezzel ellentétben a radiátoros, magas hőmérsékletű fűtések nagy intenzitással keringetik a port. A magas hőmérsékletű fűtőtest az aljzatról a porral együtt felemeli a hideg levegőt és a fűtőtest tetején a mennyezet felé továbbítja azt, mely később a szoba közepén a lehűlő levegővel együtt cirkulál.