Legyünk tudatos energiafelhasználók!

Ha netán új otthon építésébe, meglévő átalakításába fogunk, olcsón fűthető-hűthető hajlékot tervezzünk, terveztessünk, kialakítása során ne habozzunk akár bizonyos esztétikai szempontokat is alárendelni az energia-felhasználás hatékonyságának. A korszerű technológiák nem csupán fejlettebbek, hanem – figyelembe véve a használatukkal elérhető megtakarítást – lényegesen elérhetőbbek is néhány évvel ezelőtti elődeiknél.

Tegyük fel, nem építkezünk, nem végzünk felújítást. Egyszerűen csak élünk a házunkban, lakásunkban, miközben a gázóra rendületlenül forog. Legtöbben akkor szánják el magukat régi kazánjuk cseréjére, amikor az elromlik. Javaslatunk: legyünk előrelátóak, végezzünk egy kis fejszámolást!

Számítsuk ki, hogy elavult vagy rosszul működő kazánunk éves szinten mekkora költségtöbbletet okoz. Ezt a számítást persze csak akkor végezhetjük el, ha tájékozódunk a korszerű kazánok energiafelhasználási paraméterei és az áraik felől. Ez nem egyszerű feladat, hiszen minden gyártó, üzlet a maga termékét szeretné eladni nekünk, így a sok marketing-szövegben könnyedén elveszítjük a tájékozódást. Ne lustálkodjunk, menjünk utána, kérdezzünk hasonló paraméterekkel működő ingatlanok tulajdonosait, és hozzunk döntést, mielőtt elromlik a régi kazán, vagy mielőtt a pazarló üzemmód miatt felhalmozott számlatartozás a fejünkre nő.

Ha nem vagyunk járatosak a fűtéstechnológia és az épületgépészet tudományában, Szakembereink segítenek, bevonásukkal pontosítsunk a dolgokat. Legyünk a lehető legkompetensebbek anélkül, hogy beiratkoznánk a Műszaki egyetemre, és érjük el, hogy a Mérnök kolegáink partnert lássanak bennünk, mert abban az esetben tudjuk a leghasználhatóbb tanácsokat adni. Ha a személyes párbeszéd során valamit nem értünk, kérdezzünk rá, vagy bólintsunk intelligensen és a lehető leghamarabb nézzünk utána az interneten